6 въпроса, които трябва да си зададете преди интервю за работа

6 въпроса, които трябва да си зададете преди интервю за работа

6 въпроса, които трябва да си зададете преди интервю за работа

Всеки, комуто предстои интервю за работа, се опитва да си представи какви въпроси ще му зададат и как трябва да им отговори. Така фокусираме почти цялата си енергия върху времето, което ще прекараме лице в лице с мениджъра по наемане на персонал.

За да се подготвим на 100% обаче трябва да знаем още няколко много важни неща. Затова, преди да отидете на събеседване, си отговорете на следните 6 въпроса:

1. С кого ще разговарям?

Възможно е да застанете лице в лице с евентуалния си бъдещ началник, със сътрудник от HR отдела или с някой бъдещ колега. Ще се чувствате по-сигурни, ако успеете отрано да научите имената и длъжностите на интервюиращите – от сайта на компанията, от познат, който работи там, или просто като попитате по телефона или имейла, веднага след като ви поканят.

2. В какъв формат ще протече интервюто?

Има различни видове събеседвания – очи в очи, групови задачи за вас и други кандидати, обикновено като писмен тест, лична презентация и т.н. След като попитате кой ще разглежда кандидатурата ви, е напълно нормално да се поинтересувате и в каква форма ще става това. Така ще се спасите от неприятни изненади, които могат да ви костват работата – ако например разберете, че ще има тест, е желателно отрано да се запасите с нужната информация. Ако ще трябва да се презентирате – подгответе си реч или поне очертайте точките, по които ще говорите.

3. Колко ще трае интервюто?

Много е важно да знаете това, особено ако сте си определили да идете на няколко интервюта през същия ден. Случва се някои работодатели да оставят кандидатите да висят с часове, преди да ги поканят да влязат. Още при първоначалния разговор уточнете тази подробност, защото това може да ви спести много неприятни и инфарктни моменти.

4. Какво трябва да нося със себе си?

Когато разберете под каква форма ще протече интервюто, ще ви стане ясно какво трябва да вземете освен копие от CV-то си. Добре е да уточните това с HR мениджъра. Може да се окаже, че е нужно да донесете образци от работата си или свидетелства за постиженията ви. Ако отидете с празни ръце, а от вас се иска някаква документация, това може силно да снижи шансовете ви да бъдете наети.

5. Как се стига дотам?

Ако ще отидете на интервюто с кола, най-добре отрано изучете картата или попитайте дали наоколо има места за паркиране. Ако ще ходите с градския транспорт - проверете кои линии трябва да ползвате и колко време ще ви отнеме пътуването. Помислете и доколко може да бъдете възпрепятствани от задръствания – проблемите със закъсненията могат да помрачат първите минути от интервюто.

6. Как да се облека?

Ако имате възможност да минете покрай офиса на компанията преди събеседването, погледнете как са облечени хората, които влизат и излизат оттам. Може би културата на компанията са по-свободните, неофициални дрехи и ще изглеждате неуместно в най-хубавия си костюм? Или всички са „юпита” и не бива да ходите в джинси и кецове, защото веднага ще ви възприемат като „чужд”.

След като знаете отговорите на тези 6 въпроса, ще можете да отидете на своето интервю много по-спокойни и уверени – залог за по-успешно представяне и създаване на благоприятно впечатление.

По материали от LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ